La fiecare cinci ani Comisia de recomandari dietetice din SUA (Dietary Guidelines Advisory Committee) pregateste un raport care afecteaza pe gama larga comunitatea mondiala despre nutritie si sanatate. Aceste recomandari afecteaza in mod direct rapoartele privind mentiunile nutritionale ,sustinerile pentru sanatate ale firmelor care produc alimente, recomandarile si liniile directoare date de medici si dietologi , alimentatia din scoli si modul de publicitate al alimentelor.

Recomandari Nutritionale 2015 si Colesterolul Liniile directoare din 2015 arata o schimbare foarte importanta fata de anii precedenti in legatura cu colesterolul , cum ar fi : ”Colesterolul : Anterior liniile directoare dietetice recomandau limitarea consumului de colesterol la mai putin de 300 mg/zi. In 2015 recomandarile dietetice (DGAC ) nu mai continua cu aceste recomandari deoarece dovezile disponibile arata ca nu exista o legatura intre consumul de colesterol prin alimentatie si nivelul colesterolului din sange .In conformitate cu concluziile raportului American Heart Association (AHA / ACC raport) ,colesterolul este un nutrient al carui consum marit nu este o problema.” (DGAC). Raport 2015, cap 1, pag. 17.

Mai simplu spus consumul de colesterol nu este o problema pentru sanatate si nu afecteaza nivelul colesterolului din sange . Aceasta este o schimbare revolutionara in raport cu recomndarile de acum 50 ani, care au afectat si schimbat complet obiceiurile noastre alimentare . Cu acest raport si in legatura cu noile instructiuni ale American Heart Association care elibereaza utilizarea de medicamente de la nivelul colesterolului,a cazut si ultimul bastion de recomandari dietetice si medicamente legate de colesterol.

Colesterolul este produs in proportie de 85% de organismul insusi si este un compus de baza pentru existenta vietii. Absorbtia colesterolului din alimente este de numai 15% si nu afecteaza nivelurile sanguine . Datorita implicarii colesterolului in numeroase functii ale organismului, nivelul lui in sange creste nu penrtu ca am absoarbe mai mult din alimente ci pentru ca este necesar sa repare defectiuni ale celulelor si tesuturilor. Organismul nostru creste productia endogena de colesterol pentru a ajuta la mecanismele de reparare. Fiecare dintre noi este diferit si are un nivel genetic determinat al nivelului colesterolului. Nu exista dovezi stiintifice care sa ne permita sa definim nivelul”normal” al colesterolului.

Valoarea normala a colesterolului este considerata intre 150-320 mg/dl. Daca o persoana are o valoare care de obicei este aproape de 220 ml/dl si acesta creste la un moment dat, atunci aceasta ca undeva in organism exista inseamna o problema si este necesar mai mult colesterol pentru a o repara . Colesterolul nu este o problema ci un mijloc de a corecta defectiunea . Solutia ideala ar fi sa identificam inflamatia cronica si sa intervenim ajutind organismul sa finalizeze procesul. Din pacate aceasta vanatoare a colesterolului a condus in mare parte populatia sa evite alimente cu valoare nutritiva ridicata cum ar fi: oua,carne ,fructe de mare ,unt biologic si o crestere in paralel a consumului de zahar si alimente procesate care au dus la o epidemie de obezitate,diabet ,boli de inima,cancer si boli autoimune des intilnite astazi.

Ce este mai exact colesterolul? Colesterolul este o molecula de grasime produsa in ficat si care este necesar pentru o multime de functii din orgasism.Este esential pentru creerea de componente cheie ale organismului cum ar fi membranele celulelor , functionarea sistemului nervos ,un numar mare de hormoni cum ar fi hormonii de sex masculuin si feminin. De asemenea este folosit drept combustibil pentru muschiul cardiac .Este vorba de cel mai important component al corpului uman . Astfel 2/3 din colesterolul care circula in sange este produs de organsim si numai 1/3 se absoarbe din alimente. Cum devine colesterolul asociat ca afctor de risc pentru vasele noastre?

Colesterolul si Inflamatia Harvard Medical School , a declarat intr-o publicatie recenta ca modul de a trata colesterolul ca pe un sistem hidraulic , care duce la infundarea arterelor noastre nu mai este valabil.O multime de date arata ca nivelul crescut al colestero- lului este asociat cu prezenta de inflamatii . Inflamatia este un termen intilnit foarte des dar care nu este foarte clara pentru multi dintre noi.Se asociaza cu multe probleme de sanatate si mai ales cu bolile de inima. De fapt acesta este un lucru bun ,o functionare normala . Inflamatia in organism este pregatirea pentru a face fata unei amenintari (interne sau externe).

O inflamatie in organismul nostru :

  • Determina constrictia vaselor de sange pentru a reduce pierderile de sange in caz de sangerare ;
  • Creste coagularea sangelui,din acelasi motiv ;
  • Creste numarul de celule albe pentru a micsora dezvoltarea microbilor ;
  • Celulele se multiplica pentru a repara efectiuni ;
  • Creste nivelule de colesterol din sange pentru a face posibila multiplicarea si alimentarea mecanismelor de mai sus.

Nivelul crescut al colesterolului nu inseamna ca ceva nu merge bine in legatura cu vasele noastre ,nu este personajul negativ al procesului.Nivele foarte scazute ale colesterolului au fost asociate cu un pericol crescut de sangerare datorita vaselor rupte .Colesterolul este de fapt un indicator al probabilitatii riscului cardiovascular, NU CAUZA ! Un indicator fiabil al inflamatiei cronice este PCR(proteina C reactiva).

Este folosit ca un marker al inflamatiei vaselor de sange si a riscului bolilor de inima :

  • Cu PCR sub 1 mg/l,avem un risc mic pentru episoade cardiovasculare ;
  • Cu PCR intre 1-3 mg/l ,avem un nivel mediu ;
  • Cu PCR mai mare de 3 mgr/lt , riscul este mare.

Din cele de mai sus deducem ca nu exista colesterol bun si rau . Acesta este motivul pentru care unii cu valori ridicate ale colesterolului pot trai pana la adinci batrintei iar altii cu valori scazute pot avea probleme cardiologice serioase si o sanatate subreda . Problema principala este daca coexista inflamatie si daca organismul nostru este capabil sa o gestioneze repede si nedureros. Pe de alta parte daca organismul are nevoie de mai mult colesterol pentru a face fata si a gestiona o problema , nu este deloc util si benefic sa il reducem .

Cum au rezultat limitele actuale? In 2004 o comisie de specialisti din SUA (US National Cholesterol Education Program), recomanda tuturor celor care prezinta un risc crescut pentru boli cardiovasculare, sa reduca foarte mult nivelul colesterolului. In 2006 la o revizuire publicata in Annals of Internal Medicine, s-a constatat ca nu exista suficiente date care sa sustina atingerea unui nivel scazut al colesterolului sau date care sa justifice stabilirea unei valori tinta.

Daca scade mult nivelul colesterolului meu , atunci este posibil sa se intimple lucruri neplacute in corpul nostru. Asa cum am mentionat mai sus ,colesterolul este o molecula importanta pentru functionarea organismului. Suntem obisnuiti sa auzim lucruri rele despre acest lucru ,adevarul este ca organismul are nevoie de colesterol pentru a functiona . Prezenta colesterolului este o conditie de baza pentru viata. Membranele celulare ale tuturor organismelor vii de pe planeta au ca element de baza colesterolul .Nu ar exista viata daca nu exista colesterol. Nivelule scazut al colesterolului este asociat cu : Depresie .Colesterolul este necesar pentru producerea de serotonina. Disfunctii sexuale.

Colesterolul este necesar pentru producerea de testosteron si estrogen. Boli neurologice . Creierul contine 1/4 din colesterolul din organismul nostru. Nivel scazut al vitamine D. Organismul nostru produce vitamina D din colesterol . Ce putem face? Trebuie sa scadem posibilitatea riscului inflamatiilor: greutate ,dieta,lipsa de miscare ,stres si sa ne preocupam sa existe toate componentele necesare in organismul nostru astfel incit sa functioneze in cel mai bun mod posibil.

Nu reusim SA FIM SANATOSI cu panica si daca perturbam mai mult echilibrul biochimic al organismului nostru . Suntem sanatosi atunci cind facem lucruri care creeaza si imbunatatesc starea sanatatii noastre .

Concluzie: Ma ajuta sa ma simt mai bine si sa fiu mai sanatos sau nu ? Ceea ce avem nevoie nu sunt, de fapt, cateva date ci mai multa siguranta pentru ceea ce se intimpla in jurul nostru si acest lucru este valabil si in alte domenii ale vietii .

SANATOSI SA FIM !!!

Bibliografie Dietary Guidelines Advisory Committee Report

Framinghamheartstudy.org/about/history www.ravnskov.nu/myth2.htm Harvard School of Medicine, Change in Thinking about Cholesterol www.annals.org/content/145/7/520.full www.scientificamerican.com/

© 2023 - Premier Clinic | O solutie web marca First Spark Software

Contactati Premier Clinic la 0723188713