Activitatea electrica a inimii se inregistreaza cu ajutorul electrocardiogramei (ECG), in repaus, la efort sau pe 24-48 ore (Holter-ECG). Se inregistreaza un traseu cu mai multe unde, fiecarea avand semnificatii precise in interpretarea specialistului cardiolog.
Medicul poate apela la electrocardiograma pentru a detecta neregularitati in ritmul inimii (aritmii), respectiv:
- defecte ale inimii
- probleme la valvele inimii
- artere blocate sau ingustate (boala arteriana caronariana)
- un atac de inima in situatii de urgenta
De asemenea, EKG poate fi utila in identificarea cauzei durerilor inexplicabile in piept (poate fi vorba de atac de cord, inflamatia invelisului inimii- pericardita sau angina), cauza simptomelor bolilor de inima(cum sunt scurtarea respiratiei, ameteala, stare de lesin sau batai ale inimii reregulate sau rapide-palpitatii), dar si daca peretii camerelor inimii sunt ingrosati (hipertrofiati), modul in care functioneaza medicamentele/dispozitivele implantante specifice (pacemaker) sau daca pot afecta inima. Nu in ultimul rand, EKG poate evalua starea de sanatate a inimii cand sunt prezente alte afectiuni, cum sunt hipertensiune, colesterol ridicat, fumat, diabet sau istoric familial de boli cardiovasculare. EKG ofera in mod concret doua tipuri principale de informatii: prin masurarea intervalelor de timp in care semnalele electrice trec prin inima (daca sunt normale, incete, rapide), dar si a cantitatii de semnale electrice ce trec prin muschiul inimii (cardiologul poate verifica daca parti ale inimii sunt marite sau suprasolicitate; dar si modul in care inima este amplasata in cavitatea toracica). Exista insa si o serie de situatii in care pur si simplu EKG este realizata ca o procedura de rutina, de exemplu inaintea efectuarii unei operatii.
Nu exista niciun risc de electrocutare in timpul efectuarii unei EKG, deoarece electrozii ce sunt pozitionati pe corp inregistreaza numai activitatea electrica a inimii si nu emit electricitate. Nu sunt necesare pregatiri speciale pentru aceasta analiza, insa este indicat sa evitati apa rece sau exercitiile fizice chiar inainte de realizarea EKG. Apa rece poate produce modificari inselatoare in tiparele electrice inregistrate, iar activitatea fizica (cum este urcatul scarilor) poate mari numarul de batai ale inimii. De asemenea, exista o serie de medicamente care pot interfera cu rezultatele, fiind necesar sa comunicati medicului orice medicatie urmati in mod curent (acesta va va indica modul in care trebuie administrata inainte de electrocardiograma). Alte aspecte ce pot interfera cu corectitudinea rezultatelor EKG constau in: slaba atasare a electrozilor pe piele, miscarea sau vorbitul in timpul testarii si chiar o stare pronuntata de anxietate sau respiratie profunda/foarte rapida. Este indicat sa indepartati orice bijuterie din jurul gatului, bratelor si incheieturilor.
Factori care influenteaza, sau modifica ECG:
- Defectiuni ale electrocardiografului
- Plasarea, sau atasarea necorespunzatoare a electrozilor pe piele
- Efort fizic
- Agitatie, anxietate
- Dispneea (respiratia dificila)
- Activitatea musculara
- Pacientul nu va vorbi si nu se va misca in timpul inregistrarii
- Medicamente
Electrocardiograma poate fi realizata fie in cabinetul medical, fie in spital si este adesea efectuata de un tehnician. Pozitia corpului in timpul procedurii este intins pe pat sau masa, iar electrozii (in numar de 12 pana la 15) sunt atasati la brate, picioare si piept (6 pozitii predefinite in fata pieptului). Acestia seamana cu niste plasturi (se ataseaza cu cupe de suctiune, arici sau plasturi adezivi) aplicati cu ajutorul unui gel pentru a usura detectarea si conducerea curentului electric emis de inima. In cazul in care este prezent par pe portiunile unde sunt pozitionati, tehnicianul poate rade zonele respective pentru o adeziune mai buna la piele. Dispozitivul intrebuintat detecteaza si amplifica impulsurile electrice care apar cu fiecare bataie a inimii si le inregistreaza o hartie sau computer. Puteti respira normal in timpul testului. Trebuie sa va asigurati ca sunteti calzi si pregatiti sa ramaneti nemiscati timp de 5, maxim 10 minute deoarece vorbitul, miscatul sau tremuratul distorsioneaza rezultatele.