Monitorizarea Holter a tensiunii arteriale.

Monitorizarea ambulatorie a tensiunii arteriale sau Holterul de tensiune arteriala presupune masurarea tensiunii arteriale la intervale regulate de timp si inregistarea valorilor masurate pe durata a 24 de ore sau mai mult, atunci cand pacientul se afla in viata de zi cu zi si nu in conditii de cabinet sau de spital. Aceasta investigatie ofera astfel medicului informatii despre valorile tensionale ale pacientului pe tot parcursul unei zile normale de activitate, fiind astfel surprinse atat momentele mai linistite cat si momentele mai stresante din viata pacientilor.

Indicatiile monitorizarii Holter TA

Monitorizarea Holter TA este recomandata in primul rand pentru diagnosticarea si evaluarea severitatii hipertensiunii arteriale (valorilor tensionale crescute)  permanente sau oscilante care apar pe parcursul unei zile si care nu sunt surprinse in timpul unei consultatii cardio.
De asemenea, in cazul pacientilor care prezinta simptome precum cefalee (durere de cap),ameteli sau tulburari de vedere, monitorizarea Holter TA este utila pentru evidentierea oscilatiilor tensionale care stau la baza acestor simptome.
La pacientii care urmeaza deja un  tratament antihipertensiv, monitorizarea Holter TA sistematica este utilizata pentru evaluarea eficientei acestuia sau pentru determinarea aparitiei unor efecte secundare. O alta indicatie mai speciala a monitorizarii Holter EKG consta in diagnosticarea hipotensiunii ortostatice (valori tensionale reduse la ridicarea in picioare sau la schimbarea pozitiei corpului la pacientii cu ameteli). Avantajul purtarii Holterului TA in conditii de ambulator fata de spital consta in faptul ca tensiunea arteriala a pacientului poate fi evaluata in conditiile din viata reala, nu doar in conditii de cabinet sau de spital (excluzandu-se astfel hipertensiunea de “halat alb”). De asemena, cu ajutorul monitorizarii Holter EKG se calculeaza valorile tensionale medii nocturne si diurne precum si procentul de timp in care valorile tensiunii sistolice si diastolice sunt peste limita superioara a normalului.

In ce consta investigatia?

Masurarea valorilor tensiunii arteriale a pacientului  se face prin intermediul unei mansete montate pe bratul acestuia, aceasta fiind conectata la un aparat care inregistreaza aceste valori tensionale (recorder) la intervale regulate de timp. Aparatul este de mici dimensiuni (aproximativ 10/7 cm, cat un telefon mobil), usor de purtat, silentios si se fixeaza in talie.
Pacientul trebuie sa se prezinte in cabinet pentru montarea aparatului (holterului) si sa revina a doua zi pentru demontarea si interpretarea informatiilor de catre medicul cardiolog.
Dupa inregistrarea valorilor tensionale, aparatul face propriile sale interpretari si statistici, dar deseori aceasta interpretare nu este suficienta sau corecta. Astfel, este necesar ca medicul cardiolog sa reevalueeze valorile tensionale masurate si interpretarea furnizata de softul aparatului, sa elimine interpretarile incorecte si sa editeze un rezultat tinand cont si de simptomatologia pacientului. Rezultatul poate fi inmanat pacientului dupa un interval de aproximativ 2 ore din momentul scoaterii aparatului, in functie de complexitatea inregistrailor.

Pregatirea pentru investigatie

Monitorizarea Holter TA nu necesita o pregatire speciala a pacientului si se poate efectua in orice moment al zilei iar pacientul nu trebuie sa-si intrerupa medicamentatia inainte de aceasta investigatie. Este de preferat ca pacientul sa fie surprins intr-o zi obisnuita, chiar o zi dificila, in care sa faca si excese care sa-i determine eventual aparitia simptomatologiei.
Dupa montarea aparatului, in momentul in care manseta se umfla, pentru ca masuratoarea sa fie exacta si fara erori, este de preferat ca pacientul sa tina bratul intins pana la terminarea masuratorii.