In cadrul clinicii noastre se efectueaza ecografii morfologice de sarcina 4D, ecografii Doppler arteriale si venoase, sonoelastografii, ecografii abdominale generale, segmentare (pelvine, abdomen superior,abdomen inferior, de organ), tiroidiene , mamare, de parti moi, musculo-scheletale .
Sonoelastografia mamară este o procedură neiradiantă, neinvazivă şi complet nedureroasă care poate descoperi la timp cancerul la sân.
Sonoelastografia sau elastografia este o metodă complementară ecografiei care aduce informaţii suplimentare despre natura unei formatiuni mamare în urma măsurării durităţii/ elasticităţii unei leziuni comparativ cu ţesutul mamar adiacent sănătos. Sonoelastografia constă în aplicarea unei compresii dozate ce determină răspunsuri diferite ale nodulilor mamari: formaţiunile tumorale maligne (cancerele mamare) sunt în general dure, rigide şi deplasarea lor va fi minimă, pe când nodulii mamari benigni sunt de obicei elastici, mai moi şi se deplasează mai mult.
Sonoelastografia oferă informaţii în plus faţă de rezultatele obţinute prin ecografie sau mamografie. Dacă prin ecografie si mamografie descoperim noduli sau alte modificari la nivelul sânilor, prin sonoelastografie putem să le caracterizam suplimentar şi astfel sa diferenţiem leziunile maligne de cele benigne. Această procedură are scopul de a analiza nodulii mamari, ducând fie la evitarea unei intervenţii chirurgicale inutile, fie, dimpotrivă, la un diagnostic corect şi precis, în urma căruia se va decide intervenţia potrivită.
Sonoelastografia se utilizează după descoperirea la ecografia mamară a unui nodul sau a unei modificări focale de structură si se aplică la nivelul acesteia. Sonoelastografia poate fi redată imagistic în tonuri diferite de gri, sau în nuanţe cuprinse între verde deschis şi albastru închis. Realizată prin intermediul unui ecograf ultraperformant creat de compania General Electric Voluson E8 BT13, zonele verzi şi roşii semnifică zone elastice, moi, uşor compresibile, pe când zonele albastre semnifică zone rigide, cu atât mai dure cu cât nuanţa este mai închisă.
Femeile trebuie să conştientizeze că un control periodic al sânilor este foarte important şi le poate salva viata. Mai ales după vârsta de 30 de ani, ecografia (respectiv mamografia pentru femeile de peste 40 de ani) trebuie să devină un control anual. Acum, cu ajutorul sonoelastografiei, ele pot obţine răspunsuri mult mai precise în urma investigaţiilor. Sonoelastografia ne ajută sa diferenţiem nodulii mamari maligni (cancere mamare) de cei benigni şi ne ajută să dăm pacientei o veste bună, spunându-i că are o tumoră benignă sau dimpotrivă, dându-i un rezultat mai puţin bun, dar de o acurateţe ridicată, că formaţiunea este suspectă şi necesită verificare histo-patologică şi intervenţie chirurgicală.
Beneficiile sonoelastografiei
Ecografia mamară si sonoelastografia sunt proceduri neiradiante şi neinvazive. Nu prezintă efecte secundare, nu dor şi ambele examineaza in timp real zonele de interes.
Sonoelastografia este folosita în investigaţii pentru afectiuni ale tiroidei, prostatei, ficatului, sistemului vascular şi musculo-scheletal.
Rezultatul este obţinut pe loc, durata examinarii fiind de 20-30 minute. Prin utilizarea sonoelastografiei se poate reduce numărul biopsiilor mamare.
Poate fi repetată frecvent, deoarece nu iradiază sânul. Din acelaşi motiv, elastografia, ca si ecografia mamara, poate fi efectuată şi femeilor însărcinate sau celor care alăptează.
Descoperit din timp, cancerul la sân poate fi vindecat, iar sonoelastografia este o procedură importantă în acest sens, care nu presupune dureri sau riscuri.
Ecografiile de morfologia fetala sunt analize care fac parte dintr-un set mai mare de teste la care sunt supuse toate femeile insarcinate. Exista ecografii de morfologie fetala de trimestrul I si de trimestrul al II-lea, fiecare avand importanta si rolul ei esential in dezvoltarea optima a fatului.
Ecografia de morfologia fetala in primul trimestru de sarcina
Aceasta se poate realiza intre saptamanile 11-13 si se pot investiga si depista diverse anomalii, precum sindromul Down, care mai tarziu nu mai pot fi identificate, pentru ca elementele din acea perioada care ajuta la diagnosticare dispar.
Se mai pot depista, prin analizarea completa a embrionului, malformatii structurale majore, precum absenta unui membru sau a unei parti din acesta, lipsa calotei craniene, dar analiza nu permite investigarea in detaliu, din cauza nedezvoltarii complete a fatului.
Ecografia de morfologie fetala pentru al doilea trimestru de sarcina
Se poate face intre saptamanile 18 si 22. Acest test se poate face si mai devreme, insa este recomandat in aceasta perioada a sarcinii pentru ca atunci fatul are toate organele bine dezvoltate, putandu-se realiza o evaluare completa a starii lui de sanatate.
Interventia dureaza in jur de 30-45 de minute, este non-invaziva si nu prezinta niciun risc pentru bebe, pentru ca nu foloseste raze X (radiatii ionizante), ca in cazul radiografiei sau tomografiei.
Ecografia poate fi realizata cu sonde 3D sau 4D, diferenta constand in faptul ca, in timp ce prima ofera doar o fotografie tridimensionala a fatului, a doua surprinde, in aceeasi varianta tridimensionala, si miscarile lui in timp real.
Morfologia fetala este un tip de analiza obligatorie in sarcina, alegerea sondei 2D, 3D sau 4D ramanand la latitudinea medicului, fiecare avand rolul ei specific.
In ecografia de morfologie de trimestrul a doilea se pot depista afectiuni si malformatii ale: inimioarei, rinichilor, burticii (abdomenului si toracelui), plamanilor, placentei si lichidului amniotic. Pot fi depistate si anomaliile aparute la nivel cranian si se mai pot furniza date cu privire la greutate, sex (daca nu s-a aflat mai inainte), pozitie, varsta gestationala etc.