Kinetoterapia se defineste ca terapie prin miscare efectuata prin programe de recuperare medicala care urmaresc refacerea unor functii diminuate sau cresterea nivelului functional in diverse suferinte. Kinetoterapia urmareste sa redea bolnavului posibilitatile sale fizice ce au fost limitate de boala sau accidente si sa aduca compensari deficitului motor instalat.
Osteopatia reprezinta o conceptie anatomo-fiziologica unitara (holistica) de functionare a organismului, bazata pe unitatea si dependenta reciproca dintre structura si functie, pe fortele interioare de recuperare ale organismului care, spijinite din exterior de un efort minim curativ, duc ulterior la o vindecare.
Osteopatia este o metoda moderna de diagnostic si tratament utilizata pentru depistarea tulburarilor patologice ale biomecanicii corpului, organelor si tesuturilor, cu tehnici manuale blande si de mare rafinament. Medicul osteopat actioneaza manual asupra structurilor craniului, coloanei, coastelor, bazinului, sacrului, articulatiilor, aparatului musculo-ligamentar si fascial, asupra organelor interne cu scopul de a indeparta disfunctiile identificate din respectivele structuri si a restabili mobilitatea lor.
De adaugat ca:
- organismul uman are capacitatea naturala de autoasanare si autoreglare. A.T.Sill vorbind despre cauze mereu repeta”gasiti,corectati si lasati organismul in pace”.
- componenta mecanica este in aceeasi masura importanta pentru sanatate cât si pentru boala.
Deosebim trei ramuri ale osteopatiei:
- osteopatia structurala;
- osteopatia craniosacrata;
- osteopatia viscerala.