Auriculoterapia constă din tratarea bolilor prin acţiuni fizice – înţepătură, presiune, curent electric, câmp magnetic, radiaţie luminoasă – aplicate asupra unor puncte precise de pe pavilionul urechii. Ea reprezintă o extindere modernă a câmpului de acţiune a auriculopuncturii şi derivă din acupunctură.

Baza metodei de auriculoterapie este faptul că, pe pielea urechii sunt mai mult de 200 de puncte biologic active, fiecare dintre ele răspund pentru funcţia unui anumit organ sau sistem de organe ale corpului uman.

Tehnica este derivată din acupunctură şi se bazează pe stimularea unor puncte reflexe care, corespund fiecare reprezentării unei părţi a corpului la nivel cerebral. Se descriu 196 astfel de puncte la nivelul urechii. Interesant e faptul că auriculoterapia provenită din antichitatea chineză a fost redescoperită de francezi la mijlocul secolului trecut şi recunoscută de Organizaţia Mondială a Sănătăţii în 1987. Ea este chiar obiect de studiu universitar în unele facultăţi de medicină.

Puteţi apela la auriculoterapie dacă suferiţi de reumatism, sciatică, dureri de spate, migrene sau nevralgie, dacă aveţi menstruaţii dureroase sau dacă aveţi zona zoster.

Auriculoterapia v-ar putea ajuta în cazul unor tulburări funcţionale respiratorii (astm, tuse cronică, sinuzită cronică, bronşită recidivantă etc.), digestive (colite, tulburări de tranzit etc.), tulburări sexuale, sindrom premenstrual, alergii (rinite alergice, eczemă, urticarie etc.), dacă suferiţi de stres, angoase ori anxietate, sau insomnie.

Auriculoterapia vă poate ajuta să vă lăsaţi de fumat. Acest tip de terapie se încadrează în categoria îngrijirilor paliative.

Auriculoterapie este eficace în tratarea pacienţilor cu probleme de greutate. Aplicarea acelor pe punctele ce răspund de simţul foamei şi setei, ajută la reducerea poftei de mîncare şi la normalizarea masei corpului.

Există trei contraindicaţii absolute ale auriculoterapiei:

  • tulburările majore de caracter (detectarea şi tratarea punctelor poate fi realmente neplăcută, chiar dureroasă, ceea ce riscă să provoace reacţii imprevizibile)
  • blocajele vertebrale
  • administrarea de corticoizi sau de neuroleptice.

In afara de metoda clasica  de auriculoterapie cu ace, in clinica noastra se foloseste si auriculoterapia cu dispozitivul de biorezonanta Metaron 4025.

Folosindu-se de o metodă modernă ( rezonanţa magnetică funcţională), cercetătorul francez dr. David Alimi , a demonstrat la un lot de voluntari, că stimularea punctelor din ureche determină stimularea unor zone specifice de pe scoarţa cerebrală. Astfel, s-a observat că se poate obţine stimularea aceleiaşi zone din creier dacă se aplică ace la nivelul degetului mare sau în punctul de pe ureche care corespunde acestui deget. Această validare ştiinţifică a făcut ca auriculoterapia să fie considerată ca parte a neuroştiinţelor.

Pe acest principiu se efectueaza si la noi in clinica auriculoterapia cu aparatul Metatron. Dispozitivul „citeste” punctele reflexogene de la nivelul urechii si apoi trimite biostimuli catre zonele reflexogene din creier prin care regleaza activitatea diverselor organe reprezentate la nivelul pavilionului urechii.