Acum, consultatie gratuita cu bilet de trimitere de la medicul de familie/specialist.
1. La ce vârstă e bine să înceapă fetele să meargă la consult?
Orice femeie care a început viaţa sexuală ar fi bine să facă un consult ginecologic la un an după acest moment. Iar dacă nu se începe viaţa sexuală până la 23 de ani, aceasta e vârsta la care oricum ar trebui mers la medicul ginecolog.
2. Odată începută viaţa sexuală, ce analize sunt obligatorii?
Consultul ginecologic devine obligatoriu o dată pe an din momentul începerii vieţii sexuale. Primul consult e şi unul educativ, în care tinerele fete sunt informate despre metodele de contracepţie existenţe, dar şi despre bolile transmisibile sexual şi cum pot fi acestea prevenite. La un an de la începerea activităţii sexuale, se face un test Papanicolau în mediu lichid – acesta e cel mai elocvent – un test de secreţii şi culturi, mai ales dacă au avut loc contacte sexuale neprotejate.
3. Care sunt semnele care ar trebui să trimită orice femeie la medic?
Orice fel de sângerări în afara ciclului menstrual, orice fel de durere în zona pelviană, orice fel de modificare de secreţie. Aici trebuie precizat faptul că modificare înseamnă ce iese din normal pentru fiecare femeie în parte. Ceea ce pentru una este normal, pentru alta poate fi ieşit din limite normale. Oricum însă, chiar şi fără nici un fel de semn, controlul anual rămâne important.
4. Care sunt cele mai frecvente afecţiuni ginecologice?
Din punct de vedere al afecţiunilor ginecologice, femeile pot fi mai degrabă împărţite în fertile şi infertile – cele care au intrat la menopauză . Pentru tinerele fertile , cele mai frecvente afecţiuni sunt infecţiile bacteriene, cele cu virusul HPV, chisturile ovariene – acestea se produc din pricina hipersecreţiei de estrogeni. Cu cât se înaintează în vârstă, spre menopauză, apar fibroamele de la nivelul uterului , rănile pe col. E bine de ţinut minte , pentru o femeie intrată la menopauză,că orice fel de sângerare nu e normală.
5. Care sunt cele mai întâlnite probleme în rândul româncelor tinere?
Una dintre cele mai frecvente probleme sunt avorturile la cerere, într-un număr destul de mare la ora actuală. O altă problemă este numărul destul de mare al tinerelor care sunt afectate de boli care se transmit pe cale sexuală.
6. Cum se aleg contraceptivele?
Pilulele contraceptive nu se iau după ureche sau pentru că fac bine prietenei sau vecinei. În urma unui consult ginecologic, unei tinere care doreşte anticoncepţionale i se recomandă un profil hormonal complet, un test Papanicolau, o analiză de secreţii şi una pentru depistarea infecţiei cu Chlamydia. De asemenea, mai este indicată şi o ecografie de sân. După toate aceste analize, medicul poate să recomande soluţia cea mai bună.
CELE MAI ÎNTÂLNITE MITURI
- Dacă am intrat la menopauză, nu mai am nevoie de medic ginecolog – este un mit în spatele căruia se ascund femeile cărora le e jenă de medicul ginecolog. Şi la menopauză e nevoie de consult.
- Dacă mi-a întârziat menstruaţia, înseamnă că sigur sunt gravidă – nu este adevărat, poate fi vorba despre o dereglare hormonală, care se rezolvă. Nu orice întârziere anunţă o sarcină.
- Dacă anul ăsta mi-au ieşit bine analizele, înseamnă că sunt bine şi nu mai merg la consult decât peste trei ani – aşa cum spuneam şi mai sus, chiar şi în absenţa oricăror semne care să ne îngrijoreze, e bine ca orice femeie să meargă la medicul ginecolog o dată pe an, pentru un screening complet.
Sursa: Libertatea