Acum, consultatie gratuita cu bilet de trimitere de la medicul de familie/specialist.
Psihiatria este o disciplină a medicinei care se ocupă de vindecarea sufletului; psyche în limba greacă înseamnă suflet, şi iatros înseamnă medic vindecător . Ştiinţele care au drept ţintă sufletul omului sunt: psihologia (ştiinţa despre suflet), teologia (ştiinţa despre Dumnezeu pentru salvarea sufletului), etica şi morala (ştiinţa pentru comportament mai bun) şi filozofia (principii de cunoaştere, de conduită şi existenţă).
Oricine consideră că a dezvoltat o suferință a gândirii, emoțională sau de comportament devine eligibil să fie consultat de medicul psihiatru.
Aceasta ramura medicala confera asistarea persoanelor ce dezvoltă o problemă în funcționarea psihicului. Prin aceasta ne referim la gândire, emoții și comportamente, la care putem adauga o subcategorie, aceea a comportamentelor instinctuale (somn, nutriție, viață sexuală).
Intr-o societate supertehnologizata, superinformatizata in care traim sub presiunea timpului , stresul este principalul nostru inamic , principalul trigger in declansarea bolilor psihice. În ce priveste stresul, nu este important gravitatea stresului, ci reacţia noastră la stres. Unul din patru romani prezinta , la un moment dat, simptomele unei tulburari psihice acute, tranzitorii sau chiar cronica. Dupa bolile cardiovasculare , depresia este cea mai frecventa problemă de sănătate și cu consecințele cele mai grave pe termen lung, atât în costuri asociate, cât și ca suferință subiectivă pentru individ.
O alta problema a societatii noastre este adictia. Addictia (prefixul ad înseamnă către ceva, sau apropiere; iar dicere înseamnă a te fixa). Adicţia este apropierea şi fixarea de o substanţă, obiect, fiinţă, comportament, ce îţi produc plăcere şi nu te mai poţi despărţi, pentru că eşti fixat. Mai sunt alţi doi termeni folosiţi: abuz (a folosi ceva departe de folosirea normală, de uzul normal), dependenţă. Noi ne naştem cu un creier care caută plăcerea. Tot ce ne produce plăcere ne poate crea adicţie. Toţi avem o adicţie la ceva sau cineva. Adicţia se clasifică în două grupe: chimică şi non-chimică. Adicţia chimică cuprinde: alcoolul, nicotina, cocaina, marihuana, cafeaua, benzodiazepine (xanax, diazepam) şi alte diferite ierburi. Substanţele chimice modifică echilibrul neurotransmiţătorilor din creier (dopamina, norepinefrina, serotonina, gaba, acetil cholina, adenozina etc.) Adicţia non-chimică cuprinde sexul, jocurile de noroc etc.