Recoltarea de analize in clinica noastra se face in zilele de luni, miercuri si vineri intre orele 8:00 si 11:00.

De obicei, analizele se fac la solicitarea medicului de familie, a medicului specialist din ambulatoriul de specialitate sau în condiţiile spitalizării. Există şi analize profilactice care se fac la angajare sau cu ocazia examenelor medicale periodice (solicitate de instituţia pentru care ne desfaşurăm activitatea) şi analize medicale solicitate de firmele de asigurari unde avem asigurarea de viaţă. Mai există analizele pe care le facem din proprie iniţiativă, din curiozitate şi pentru a ne verifica starea de sănătate, fără a avea trimitere de la un medic sau o instituţie.

Indiferent de motivele pentru care dorim să ne facem analize, ne vom prezenta la laborator dimineaţa, preferabil între orele 8:00 – 11:00,  pentru că este perioada optimă pentru recoltarea produselor biologice din care se vor face analizele. Puţine sunt excepţiile de la această regulă, iar acestea ne vor fi indicate de medicul care ne trimite (exemplu: dozarea de cortizol de la ora 18:00).

 

Pregătirea pentru recoltarea exsudatului faringian

Ideal, exsudatul faringian se recoltează dimineaţa înainte de a consuma alimente sau lichide (acestea şterg agenţii patogeni existenţi pe suprafaţa amigdalelor şi/sau mucoasei faringiene). Este important să evităm spălarea dinţilor deoarece majoritatea pastelor de dinţi conţin substanţe antibacteriene care distrug flora microbiană faringiană denaturând rezultatul exsudatului faringian (care în aceste condiţii nu va semnala prezenţa agenţilor patogeni). Dacă aceste condiţii nu pot fi respectate putem totuşi efectua recoltarea exsudatului faringian la 3-4 ore de la ultima masă sau de la ultimul periaj dentar.

Recoltarea exsudatului nazal se efectueaza fara o pregatire prealabila specifica doar ca sunt interzise picaturile nazale ce contin antibiotic cu 48h inaintea recoltarii.